Poklicne kompetence:
predstavi pisno in dnevno ponudbo v gostinskih obratih,
- sprejme goste, priporoča in prevzema naročilo v obratih s pijačami in pri rednih obrokih,
- naroča živila za določen obrok in izračuna stroške,
- obračunava storitve in pripravi dnevni obračun,
- mehansko in toplotno obdela živila in izdela porcije na osnovi normativov,
- pripravi hladne in tople začetne jedi, juhe, jušne vložke, zakuhe, enolončnice,
- pripravi mesne jedi, osnove in omake, priloge, zelenjavne jedi, solate,
- pripravi sladice,
- sestavi in pripravi dnevne menije,
- pripravi jedi po naročilu,
- pripravi zahtevnejše jedi iz širšega izbora živil in upošteva njihovo hranilno vrednost v prehrani,
- pripravi hladne, tople jedi,
pakira, deklarira, transportira jedi in jih zaračuna,
- sestavi in pripravi različne vrste pic,
- uporablja kuhinjsko dokumentacijo,
- pripravi in speče različne vrste kruha ter potic,
pripravi in speče drobno pecivo,
- flambira, marinirana in porcionira ter postreže pripravljene jedi,
- razkosava, filira, in porcionira ter postreže pripravljene jedi.
Poleg splošnih ciljev izobraževanjaprogram omogoča dijakom, da:
- razvijajo sposobnosti za samostojno in odgovorno ravnanje, kritično presojo in analiziranje konkretnih strokovnih problemov ternjihovo reševanje,
- razvijajo humanost, tolerantnost, poštenost in drugemoralne vrednote,
razvijajo ustvarjalnost, inovativnost, pripravljenost za vseživljenjsko učenje (tudi sledenje novim smernicam),
- usvojijo spretnosti za primeren odnos do sebe, do drugih in za zmožnosttimskega dela v kolektivu,
- se usposobijo za ustrezno sporazumevanje, vedenje v različnih sredinah, za predstavitve, promoviranjein svetovanje storitev v slovenskem in dveh tujih jezikih,
- se naučijo urediti sebe in delovno mesto za delo, v skladu z načeli estetike in s higiensko varnostnimi predpisi,
- se usposobijo za aktivno skrb za lastno zdravje, zdravje gostov in za pozitivni odnos do zdravega načina življenja,
- razumejo eko zdravje in kakovostno bivanje, globalne ekološke probleme tersi razvijajo ekološko zavest,
- se seznanijo z urejanjem in vzdrževanjemprostorov za namen turistične dejavnosti,
- se naučijo načrtovati, organizirati in voditi enostavnejšo turistično dejavnost,
- si pridobijo znanja ostoritvah na domu in v domovih,
- si pridobijo znanja o tekstilnih materialih ter njihovem oblikovanjuv kuhinjsko, strežno, restavracijsko in drugoperilo in izdelatidruge enostavnejše tekstilne izdelke,
- senaučijo dekoriranja in se seznanijo z izdelovanjemdekorativnih izdelkov iz različnih materialov in tehnikami oblikovanja,
- si pridobijo znanje o biološki, hranilni in energijski vrednosti hrane in pijač, o njihovih lastnostih, pridobivanju, shranjevanju ter načinu uporabe, obdelave, predelave, priprave, kombinacijeter o tem, kako se le-tokakovostno in estetsko postreže gostom,
- si pridobijo praktično uporabno znanje in se pri tem opirajo na teoretična spoznanja
- spoznajo in razumejo splošne zakonitosti postopkov in tehnologijo pri pripravi jedi z različnimi stroji, napravami in pripomočki,
- pridobijo zmožnosti zasamostojno,kakovostno pripravo ter postrežbo hrane in pijačin se pripravijo za poklicno kariero,
- pridobijo znanje o različnih oblikah ponudbe v gostinskih lokalih,
- razvijajo zavest o pomenu povezovanja z okoljem in o vrednosti ponudbe avtohtone hrane in pijače ter ohranjanja naravne in kulturne dediščine,
- razvijajo sposobnosti za organiziranje samostojnega, varnega, gospodarnega dela in delovnih postopkov na poklicnem področju,
- pridobijo znanja in spretnosti zauporabo sodobne informacijsko komunikacijske tehnologije, za načrtovanje, organiziranje, analiziranje, kritično presojanje in odgovorno ravnanje na svojem delovnem področju,
- spoznajo varnostne predpise ter jih znajo dosledno upoštevati pri delu.