Poklicne kompetence
- opravlja različna dela od priprave surovin za različne slaščice, peciva in sladolede do končnega izdelka.,
- pripravlja različne vrste testa, ga oblikuje in peče. Oblikuje in krasi slaščice, pripravlja različne vrste sladoleda, marcipan, izdeluje kekse, izdelke iz čokolade in bonbone..
- pripravlja želeje, marmelade, pudinge, dela torte, rulade, kremne rezine in podobno,
- pri delu vzdržuje osebno higieno, higieno prostorov in sredstev, ki jih uporablja,
- pozna higienske predpise,
- razvije ročne spretnosti, smisel za oblikovanje in občutek za estetiko.
Poleg splošnih ciljev vzgoje in izobraževanja, izobraževalni program omogoča dijakom, da:
- razvijejo ustvarjalnost, pozitivne moralne vrednote,
- odgovorno skrbijo za lastno zdravje, zdravje potrošnikov in razvijejo pozitiven odnos do zdravega načina življenja,
- skrbijo za urejenost delovnega mesta/prostora,
- znajo pripraviti izdelke za prodajo in nadaljno predelavo,
- se seznanijo z vplivi živilske dejavnosti na naravno okolje,
- ustrezno shranjujejo izdelke,
- čistijo del. prostore, orodje, naprave in stroje v proizvodnji živil,
- sodelujejo pri pripravi obrokov,
- pridobivajo znanje iz varstva pri delu ter varno uporabljajo stroje, orodje in naprave,
- razvijajo ekološko zavest, varčnost in osebno odgovornost,
- sposobnost prilagajanja v kolektivu,
- zagotovijo kakovost opravljenega dela v živilstvu,
- znajo sodelovati v skupini, uporabljati temeljne strokovne izraze za ustno, pisno sporazumevanje s sodelavci in drugimi udeleženci.